· 

Ipcena alerta del risc de les pràctiques de falconeria


Imatge de l’aligot de Harris localitzat a les Borges Blanques damunt d’una torreta d’electricitat. (Foto: ACN)
Imatge de l’aligot de Harris localitzat a les Borges Blanques damunt d’una torreta d’electricitat. (Foto: ACN)

Els Agents Rurals han intentat capturar aquest dilluns al matí un exemplar d’aligot de Harris, originari dels Estats Units, que un veí va localitzar fa tres dies desorientat en una zona arbrada de les Borges Blanques. El secretari general de l’organització ecologista Ipcena, Joan Vázquez, ha alertat del risc que suposa per a la fauna autòctona la presència d’aquestes aus que alguns particulars destinen de manera il·legal a pràctiques de falconeria i ha assegurat que demà dimarts mateix presentaran una denuncia a Medi Ambient perquè es restringeixi el decret que estipula la prohibició. L’aligot és una espècie protegida de la qual es recomana que només visqui al seu medi per evitar que acabi provocant mals majors tant per a si mateix com per a la fauna autòctona. És per això que Vàzquez ha dit que cal tenir en compte que no és una ”joguina” i que cal deixar que els experts se’n facin càrrec per evitar mals majors.

 

Segons Vázquez, és molt probable que aquest aligot de Harris localitzat a les Borges Blanques no disposi ni de localitzador, ja que molts propietaris són tan ”deixats” que ni els hi posen perquè si se’ls escapa l’animal els surt més a compte comprar-ne un altre per Internet, i és que es pot adquirir per uns 300 euros i amb molt pocs requeriments. És per aquest motiu, perquè aquests animals que es destinen a tasques de falconeria o exhibició són a l’abast de qualsevol persona, que Ipcena presentarà demà dimarts a Medi Ambient una denúncia per ampliar la restricció sobre el seu ús, perquè episodis com el d’aquesta au localitzada a les Borges Blanques ”són una vergonya”, ha dit Vázquez.

Segons el líder ecologista, són lògiques les pràctiques que es destinen a aquestes aus en aeroports internacionals per foragitar d’altres aus que puguin molestar en l’aterratge o enlairament dels avions, però al mateix temps considera que cal vetar-ne més el seu ús a nivell particular. Els efectes que provoquen aquestes aus a la fauna autòctona són molt negatius, ja que són animals salvatges i cacen d’altres espècies protegides. També pot passar que l’animal no sapigui caçar perquè el seu propietari l’hagi acostumat a menjar carn trossejada de color vermell. Tot plegat suposa per als ecologistes un cas clar de ”maltractament animal”.

 

L’aligot de Harris va ser vist fa uns tres dies volant desorientat pels arbres d’una finca particular de les Borges Blanques situada a l’entrada de la població venint de Lleida. Quan els Agents Rurals s’han disposat a capturar-lo per comprovar-ne el seu estat de salut, l’aligot s’ha escapat i ara caldrà seguir el seu rastre per tal de poder-lo atrapar. El cap dels Agents Rurals a les Garrigues, Josep Maria Baiget, ha explicat que el protocol en aquests casos sempre és el mateix i que si l’animal està ferit es porta al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent. En el cas de les Borges, no els ha arribat cap denúncia del propietari per pèrdua de l’animal, així que caldrà esperar a poder-lo capturar per saber quin és el seu origen amb les dades que hi figuraran a l’anella.