· 

Ipcena, Futur animal i la Fiscalia, demanen un any de presó i tres anys d’inhabilitació per a l’extinent d’alcalde de Torà acusat de matar a trets un gos.


El culpable reconeix haver matat el gos abandonat amb tres trets d’escopeta, però nega haver rematat l’animal amb un pal. Tot i que varis dels testimonis, veïnes i veïns de Torà, que van veure els fets, s’han ratificat manifestant que, l’ex-tinent d’alcalde, després de realitzar els trets i produir-li greus ferides al gos, no va parar de gemegar del mal causat, moment en que va deixar l’arma i va agafar un tronc i li va començar a donar cops al cap fins produir-li la mort.

 

El jutjat penal 3 de Lleida ha acollit aquest dilluns 19 d’octubre el el judici al regidor i ex tinent d’alcalde de Torà (Segarra), Josep Maria Alsina, acusat de matar a trets un gos abandonat el 29 de març de 2012. Els veïns dels municipi i els dos agents de la Guàrdia Civil que van intervenir en la captura de l’animal han negat que el gos fos agressiu. “Era un gos tranquil i juganer”, han assegurat els agents. L’acusat i l’alcaldessa, Mercè Valls, en canvi, han declarat que el gos s’havia mostrat agressiu. El tinent d’alcalde ha reconegut que va disparar tres trets a l’animal amb la intenció de matar-lo però ha negat que el rematés amb un pal. “No volia que patís però era l’única solució”, ha dit. Tant la fiscalia com l’acusació particular demanen un any de presó per a Alsina i tres anys d’inhabilitació per un delicte de maltractament animal.

 

Els fets van tenir lloc el 29 de març del 2012. Després dels intents de l’Ajuntament de Torà per trobar algú que es fes càrrec del gos abandonat que hi havia a la població, va ser el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil qui va capturar i lligar l’animal a un pal. Els agents d’aquest cos van marxar del lloc perquè el tinent d’alcalde ara acusat els va assegurar que se’n feia càrrec. “El gos estava inquiet però el vam poder agafar perquè se’ns va acostar i no es va mostrar agressiu en cap moment”, han declarat. “Si haguéssim sabut que l’objectiu de l’acusat era sacrificar-lo, ens hauríem quedat”, han assegurat. Quan els agents de la Guàrdia Civil van marxar, el regidor Josep Maria Alsina, davant de l’alcaldessa i altres testimonis, va disparar tres trets al gos amb una escopeta, tal com ell mateix ha reconegut durant la seva declaració.

 

Segons Alsina, només hi havia dues solucions, ja que des de l’Ajuntament s’havia trucat a totes les portes per demanar que algú es fes càrrec del gos abandonat i se les havien tancat totes. “O endur-me’l a casa o matar-lo”, ha dit, “per això, vaig agafar un collar i l’escopeta”, ha afegit. “El primer que vaig fer va ser intentar posar-li el collar però em va ensenyar les dents així que vaig anar a per l’escopeta i el vaig disparar”, ha relatat. Tant els veïns que van presenciar els fets com la mateixa alcaldessa, però, han declarat que no van veure que en cap moment Alsina s’acostés a l’animal per intentar agafar-lo o posar-li un collar. “Directament va disparar”, ha dit l’alcaldessa.

 

Alsina ha reconegut que el va disparar dues vegades seguides al cap i que com que l’animal seguia viu li va disparar una tercera vegada perquè no patís. L’acusat ha negat que rematés l’animal a pals, tal com ha explicat una veïna que va presenciar els fets. Dos agents rurals, a més, han declarat que es va trobar un pal amb restes de sang i pèls al barranc on Alsina va acabar amb la vida del gos. “La meva intenció era matar-lo, no maltractar-lo”, ha declarat. Segons Alsina i l’alcaldessa, el gos havia creat alarma al poble perquè era molt gran i “feia por”.

 

Dues veïnes han explicat que van denunciar a l’Ajuntament que el gos els molestava perquè s’adormia a la porta de les seves cases i l’havien saltar per sortit o que, en una ocasió, l’animal va saltar a sobre d’una d’elles i la va espantar. Els altres veïns de la zona, però, han assegurat que l’animal no s’havia mostrat agressiu en cap moment, que feia alguns dies que rondava per allà, que anava amunt i avall passejant i que alguns veïns li posaven menjar i aigua.

 

Els veïns que van presenciar els fets o van escoltar els trets han assegurat al judici que entre tret i tret van passar diversos minuts i que l’animal udolava de dolor. L’acusat, en canvi, ha declarat que l’animal no va udolar. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, reclama una resposta contundent perquè no es torni a repetir un cas com el del gos de Torà. Així també s’ha pronunciat la presidenta de la plataforma animalista de les Terres de Lleida, Laia Solà, que a més, ha lamentat que en altres casos no s’està complint la llei de protecció dels animals. L’advocat d’Ipcena, Carles López, per la seva banda, ha assegurat que es tracta d’un cas evident de maltractament animal. Tant la fiscalia com l’acusació popular demanen un any de presó per a Alsina i tres anys d’inhabilitació per un delicte de maltractament animal.