· 

IPCENA denuncia l’obertura d’una pista forestal a Cabó


L’entitat ecologista assegura que malmet un camí declarat Bé Cultural d’Interès Local.

L’antic camí unia Organyà i la Vall de Cabó amb Gerri de la Sal.

 

L’organització IPCENA hem denunciat l’obertura d’una pista forestal a la Solana de Cabó perquè malmet un camí de ferradura declarat per l’Ajuntament Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Segons afirmem, la nova pista, d’uns sis quilòmetres de longitud, afecta irreversiblement la via tradicional, ja que la creua en diferents ocasions i, a més, “s’hi han dipositat els enderrocs que han provocat les obres”.

 

El secretari general d’IPCENA, Joan Vázquez, va assegurar ahir durant una roda de premsa [aquí us deixem el dossier presentat en la roda de premsa], que les condicions en què s’està realitzant la construcció “són totalment il·legals” i argumenta que “el projecte no ha sortit a informació pública, ni s’ha fet concurs d’adjudicació, malgrat que supera els 90.000 euros de pressupost”. Pels ecologistes, la intervenció és “una barbaritat”.

Així mateix, Vázquez titlla de “broma de mal gust” afirmar que la pista és per donar pas als serveis antiincendis, ja que “les condicions del camí no permetran passar els camions de bombers, essent més lògic que un incendi a la zona fos atacat amb mitjans aeris”. En aquest sentit, Vázquez va afegir que l’objectiu final és afavorir la caça.

 

IPCENA demana la paralització dels treballs i que s’aprofiti una pista que ja es va construir fa uns vuit anys. Des d’IPCENA no descartem passar a la via judicial si el tema no se soluciona.

 

Valor històric

 

Daniel Fité, historiador i veí de Cabó, va explicar a l’ACN que el tram de camí de ferradura afectat sortia del poble d’Organyà i arribava fins a Gerri de la Sal. “Era una via que pujava fins a    la collada de Pillat, d’allí es dirigia al poble de Taús, on s’agafava el tram de Cabanera, que duia fins a Gerri de la Sal”, comenta. Fité va afirmar que “la seva importància rau en el fet que era l’únic camí per a animals que salvava una serra amb un fort desnivell i que s’utilitzava per passar els ramats, anar a les fires i per al comerç de la sal”. “Aquest camí explica el naixement del poble de Cabó i la seva forma”, conclou Fité.


Desprendiments en el camí de ferradura.
Desprendiments en el camí de ferradura.
Vista aèria de la zona afectada.
Vista aèria de la zona afectada.
Els dos camins forestals dibuixats
Els dos camins forestals dibuixats