· 

Sortida Reivindicativa Congost de Mont-Rebei "Salvem Montrebei"


Aquest diumenge, 26 d’abril de 2015 es va realitzar una sortida reivindicativa per tal de defensar l’espai de Mont-rebei en particular dels projectes d’Endesa i de demanar que el Montsec sigui declarat Parc Natural.

 

La sortida va estar organitzada per la Plataforma Salvem Mont-rebei i hi van participar unes 200 persones que van acabar aquesta sortida, llegint i recolzant el següent manifest:

 

A Mont-rebei: ni presa, ni Endesa. Montsec Parc Natural, ja!!!!!

 

Atenent l’amenaça d’ENDESA que en les darreres setmanes ha apuntat, de nou, com a blanc el congost de Mont-rebei amb l’objectiu pervers de voler fer una presa en aquest santuari natural.

 

Des de la plataforma: “Salvem Mont-rebei”, i amb el lema “El Congost de Mont-rebei, Patrimoni de Tothom – No a la Presa d’Endesa” hem lluitat contra una amenaça real que ha mobilitzat entitats i persones a exercir el nostre dret a la defensa legítima del nostre territori.

 

Territori que representa les arrels més significatives i patrimonials d’aquestes terres i la seva societat al llarg de la seva dilatada historia. On els seus paisatges són l’herència que hem rebut. En la nostra consciència està el complir amb l’obligació d’admirar-lo, respectar-lo i guarir-lo de qualsevol interès pervers que l’amenaci.

 

En tant sols 15 dies, centenars de milers de persones s’han solidaritzat amb la crida per a la defensa de Mont-rebei i en contra de l’egoisme sense límits de la multinacional ENDESA, que ha volgut destruir una de les principals icones d’aquest territori.

 

Entre tots i totes hem aconseguint, de moment, que ENDESA hagi manifestat la retirada del projecte. Sabem que el que ha fet mal a ENDESA ha estat el descredit creixent, on cada dia que passava defensant la presa, milers de persones i entitats manifestaven el seu rebuig i demanaven el boicot a ENDESA pel seu injust afany de destruir Mont-rebei.

I és aquí on està la nostre força. La força del treball en xarxa. Del treball social lliure i compromès pel bé comú. En definitiva, la decisió final ha estat la resposta majoritària de la voluntat popular, que és on radica la democràcia real.

 

No en va:

 

El congost de Mont-rebei suposa un dels patrimonis naturals paisatgístics i històrics més singular del Prepirineu

 

La seva extraordinària importància queda reflectida amb els grans reconeixements i figures de protecció que té. El Congost de Mont-rebei ha estat declarat reserva natural, està inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, i ha estat declarat ZEPA. També es troba inclòs al catàleg de zones protegides del Pla de la Conca de l’Ebre, dins de la Directiva marc de l’aigua de la CE. A més, es preveu que s’incorpori dins el projecte de Parc Natural del Montsec; i constitueix un dels espais més apreciats pel món de l’excursionisme.

En l’actualitat, el Congost de Mont-rebei, a més de ser un dels principals signes d’identitat del territori. Tant pels seus valors ecològics, com paisatgístics i històrics, s’ha convertit en un important actiu econòmic, que atreu milers de visitants anualment, que incideixen de forma cabdal al sosteniment econòmic del territori.

Ara ens tocar mirar al futur de forma optimista i alhora previsora. Ara més que mai hem de dir que no podem deixar aquest territori anomenat Montsec en mans de les incerteses. Cal recordar que el dia 11 de novembre de 1988, el Parlament Català va votar per unanimitat la declaració de Parc Natural de les serres del Montsec.

 

Ja fa d’això 27 anys. Quant temps més hem d’esperar encara?

 

Ara és el moment de dir prou i exigir el Parc Natural del Montsec ja!!!! Al Parlament Català pel que fa al Montsec de Rúbies i Ares i al Parlament Aragonès pel que fa al Montsec de l’Estall o de Montgai.

 

Ni devem ni volem esperar més. El Parc Natural ens ha de permetre ficar en valor els actius naturals, culturals i humans d’aquest territori en un moment on el consens existeix. Hem de blindar el patrimoni d’aquest territori i deixar-lo com herència a les futures generacions.

 

“A Mont-rebei: ni presa, ni Endesa. Montsec Parc Natural, ja!!!!!!”

 

26 d’abril de 2015