· 

IPCENA denuncia la mort d’Aubèrta


L’óssa Aubèrta fou trobada al poble d’Aubèrt (Val d’Aran) durant la primavera de 2014 i fou criada en semicaptivitat durant tres mesos per intentar reintroduir-la en l’hàbitat pirinenc. Finalment, va morir el dijous 20 de novembre de 2014 a la Val d’Aran. Se sap que la veterinària que va realitzar la senzilla i habitual operació de marcatge de fauna no tenia experiència en realitzar aquest tipus d’operacions, paga la pena recordar que a Catalunya existeixen professionals en la Facultat de Veterinària de la UAB que sí la tenen. També és important tenir en compte que, actualment, s’està duent a terme un projecte LIFE Europeu per a l’estudi i conservació dels óssos al Pirineu amb fons econòmics de la Unió Europea. Per tot això i perquè es tracta d’una femella d’una espècie en perill d’extinció, la necessitat de prendre les millors atencions tècniques disponibles per evitar riscos greus havia de ser quelcom indispensable.

 

Segons el comunicat del Consell Generau d’Aran, el divendres 21 de novembre de 2014 reconeixia explícitament que la raó de la seva mort havia estat: “complicacions derivades de l’operació que se li va practicar per col·locar-li un emissor de seguiment a l’abdomen”.

Des d’IPCENA, volem que s’aclareixin els fets que han motivat la mort de l’óssa. Per tant, el primer que farem serà demanar a la Facultat de Veterinària de l’UAB l’informe de la necròpsia i l’opinió d’un expert en veterinària. Si dels resultats es desprengués mala praxis, no només en el mètode sinó també en la part del cos elegit d’Aubèrta per col·locar-li l’emissor es recorrerà i es demanaran explicacions públiques de la intervenció. Pel que fa al criteri escollit en elegir la part del cos on col·locar l’emissor a Aubèrta, és important saber per què es va col·locar a l’abdomen si es coneixia l’activitat escaladora als arbres que realitzava Aubèrta com a mesura preventiva per no rebre cap atac. Si es sabia i l’Administració justifica la seva mort com a conseqüència del trencament dels punts de la intervenció en pujar o baixar dels arbres, no entenem perquè no es va utilitzar un altre mètode que hagués evitat el fregament, com per exemple el collar flexible.

 

IPCENA presentarà una denúncia a la fiscalia de Lleida al tractar-se d’una espècie en perill d’extinció.