· 

Dia Mundial del Medi Ambient 2014 - Cabal Riu Segre


Un any més, IPCENA ha volgut reivindicar alguna acció mediambiental el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest any, les companyes, companys i simpatitzants de l’entitat vam recórrer els carrers de Lleida fins a la seu de la Subdelegació del Govern a Lleida on vam estendre una pancarta a favor d’incrementar el cabal del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida fins assolir un cabal ecològic de 14-18 m3/s (tal i com s’havia pactat amb la Paeria i on l’alcalde, el senyor Àngel Ros ha girat l’esquena a la Paeria i la ciutadania acceptant un cabal inferior) i van llegir el manifest on donaven les raons pertinents al respecte. Aquestes dues accions les vam repetir en arribar a la Paeria.


5 DE JUNY DE 2014 DIA INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT

 

Volem el Segre viu amb aigua al riu!

 

El Segre: un patrimoni espoliat

 

El riu Segre, al seu pas per la ciutat de Lleida, és un dels millors exponents de la sobreexplotació abusiva i sense escrúpols d’un recurs com l’aigua, declarat bé públic. La finalitat de declarar un bé públic és el de facilitar l'ús equitatiu i l'aprofitament responsable.

 

Lamentablement, les administracions han pervertit i desnaturalitzat el caràcter públic de l’aigua privatitzant-ne la gestió mitjançant concessions eternes, equivalents a vertaders drets de propietat cedits, principalment, a monopolis elèctrics. Des de Lleida i 40 km aigües avall fins a la central de Serós –lloc on retornen al riu els 60.000 l/s d’aigua sostrets a la presa del parc de La Mitjana per part de l’empresa Endesa, que en contrapartida tan sols deixa 2000 l/s, un menyspreable 3% de l’aigua que es pren al riu-, les administracions han permès una sobreexplotació irracional fins al límit de deixar el Segre sense el cabal ecològic que li pertany, deixant-lo sense capacitat de regeneració natural i provocant greus problemes de caràcter social i ambiental al llarg i ample de la seva llera, fet que palesa l'espoliació perversa d’un recurs públic.

 

La Directiva Marc de l’Aigua exigeix que tots els rius europeus estiguin en òptimes condicions ecològiques l'any 2015. Per això, ara és el moment de retornar al riu la seva dignitat i de recuperarne els valors i les funcions ambientals i socials. El 25 de març de 2011, en el ple de la Paeria i de forma unànime per tots els grups polítics, s’aprovà una segona moció on s’exigia a la CHE incorporar, al tram del riu Segre al seu pas per Lleida, uns cabals ecològics amb dotacions que oscil·lessin entre els 14.000 l/s i 18.000 l/s. Si tenim en compte que ara tot just arriba als 2000 l/s, aquest fet suposaria un èxit sense precedents que demostraria que tot l’esforç no s’ha fet en va. Ara bé, la recent aprovació del CHE fet pel govern central, condemna a la mort del riu Segre al no atendre els acords. Ni l’estudi tècnic dels cabals ecològics realitzat per l’ACA al 2008, ni l’acord de la moció del 2011 de la paeria, que de forma comuna varen aprovar uns cabals de 14 a 18m3/s, al riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida.

 

La CHE, de forma antidemocràtica i autoritària, ha imposat en contra dels acords de la Paeria i dels informes tècnics de l’ACA, organisme de gestió de l’aigua a Catalunya, deixant únicament cabals similars als actuals uns 3’5m3/s, que són del tot insuficients.

 

Lamentablement l’alcalde de Lleida a comes un frau polític i social al negociar d’esquenes al propi ajuntament i la societat amb la CHE la rebaixa del cabal en contra de l’acord de la moció i les al·legacions presentades per la Paeria. La CHE i l’alcalde de Lleida ha preferit donar un recurs públic al negoci de les multinacionals elèctriques que com ENDESA deixa sec el Segre, desposseint del dret a la societat una acció de deslegitimació democràtica i d’afavoriment de l’espoli del patrimoni comú de tota la societat, que no ens resistirem de lluitar fins aconseguir la dignitat del riu Segre.