· 

Salinitzar, enverinar i destruir la vall del Farfanya


Salines de la Noguera, una empresa del grup Jumsal de Madrid, vol fer una mina de sal en profunditat a l’alta vall del Farfanya, a prop del petit poble de Tartareu, pertanyent al municipi de les Avellanes i Santa Linya a la comarca de la Noguera.

 

La intenció és convertir una petita vall de capçalera que ha conformat el bressol del riu Farfanya en un gran complex industrial. De moment  ja han adquirit 27 ha, malgrat que l’empresa reconeix que li farien falta com a mínim 5 ha més.

 

El projecte consisteix en fer 5 pous amb sondeig, que desprès de sobrepassar els 100 metres de profunditat trobarien el diapir salí (un jaciment salí en forma de bossa emergent). A partir dels 150 m i fins a profunditats que poden arribar als 900 m es produiria l’explotació salina. L’extracció de la sal es fa mitjançant els pous de sondeig, injectant a pressió dues canonades: una per on ficarien 125.000 m3 d’aigua a pressió per a dissoldre la sal, i una segona amb què injectarien gasoil per a controlar la pressió que exerceix la salmorra més densa que l’aigua. El gasoil al tenir menys densitat es situa a la part de dalt i exerceix pressió fent de tampó.

 

De moment l’empresa presenta una proposta en dues fases: la primera d’uns 4 anys on preveu extraure 10.000 t de sal elaborada i arribar a les 75.000 t en la segona fase. Les reserves que preveu extreure l’empresa s’estimen en 2’6 milions de tones i es preveu que l’explotació duri 40 anys d’acord amb la documentació presentada pels promotors.

 

Al·legacions en contra

 

S’ha presentat al·legacions per part d’un grup de veïns i IPCENA, a més dels ajuntaments d’Àger, Os de Balaguer i Castelló de Farfanya, totes contràries pel gran perjudici paisatgístic d’un macroprojecte industrial en una petita vall sense capacitat d’integrar el seu impacte. A més, el segon risc potencial és el de contaminació salina, car l’indret té una xarxa hidrogràfica en superfície que ha afavorit una munió de surgències com fonts i petits torrents que conformen el riu Farfanya. L’aigua, un recurs essencial i escàs, pot ser totalment contaminada per l’extracció de sal i convertida en un potent verí letal per a la la vida vegetal i animal. I, per últim, aquest projecte destruiria el model de turisme rural que a poc a poc s’ha anat consolidant a la comarca, al trencar i destruir l’atractiu paisatgístic i els valors intrínsecs que el caracteritzen.

 

L’expedient es troba en tramitació davant dels Departaments de Territori i Treball  de la Generalitat i pendent de superar el tràmit d’avaluació ambiental. L’empresa disposa ja d’una concessió d’aigües subterrànies de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) de 7,85 litres per segon, amb una extracció total de 247.500 m3/any.

 

El veïnat de Tartareu en contra mentre l’alcaldessa s’ho rumia

 

A petició del veïnat i IPCENA es va realitzar una trobada informativa el 24 d’abril al poble de Tartareu per a informar del projecte. La Sala Social es va omplir i es va presentar el projecte per part de representants de l’empresa, després, un grup de veïns va informar sobre els riscos que pot comportar el projecte per a la zona i,  finalment, IPCENA va presentar una anàlisi ambiental i urbanística que argumenta la inviabilitat del projecte.

Posteriorment, el 7 de maig, la junta veïnal de Tartareu va reunir als veïns i va manifestar en una votació pública el rebuig majoritari de la població, amb la qual cosa desitgem que l’alcaldessa prengui bona nota i acati la voluntat popular.

 

300 anys d’explotació i 100.000 tones a l’any

 

Rebuscant informació hem trobat declaracions del principal representant de l’empresa, Ramón Madrid, l’any 2009, on declara que, després d’anys de prospeccions en aquesta zona van trobar a Tartareu un jaciment de sal prou viable per iniciar-ne l’explotació comercial: “Ara tenim una garantia del 95% que podrem explotar-lo durant 300 anys”, va comentar Madrid. La planta que es projecta a Tartareu serà similar a la que Ramón Madrid i els seus socis tenen a Jumilla (Múrcia). L’extracció es farà a través de la injecció d’aigua dolça a 500 metres de profunditat per a dissoldre la sal. Segons Madrid, la planta de Tartareu serà una salina moderna i respectuosa amb el medi ambient on es realitzarà el procés. Madrid va assenyalar que  “la meitat de la producció s’exportarà principalment a França”. La previsió de Madrid és  que produeixi unes 100.000 tones de sal a l’any.