· 

El traçat de la MAT passa per una zona inclosa a la xarxa d’espais protegits


El traçat que marquen les estaques aparegudes al Pallars Jussà per fer els estudis topogràfics del projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) que ha d’unir Catalunya i Aragó passaria per una zona declarada espai natural protegit inclosa al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000.

Es tracta de la cua del pantà de Terradets, on habiten animals de gran interès com són la llúdriga, el cranc de riu autòcton i el muricec orellut. Jaume Elies, regidor de Llimiana, ha explicat que l’espai fluvial del riu Noguera Pallaresa actua com a corredor biològic de primera magnitud i el seu traçat fa d’eix d’una important ruta migratòria d’ocells. La cua de l’embassament ocupa unes 125 hectàrees.


Elies considera que fer passar aquest corredor elèctric de 400 quilowatts per aquest espai és una contradicció amb les polítiques de protecció i conservació d’aquest espai durant anys. La cua de l’embassament de Cellers és una de les zones humides d’una extensió més gran del Prepirineu occidental català. Elies ha fet una crida a totes les entitats conservacionistes i ecologistes perquè defensin aquest espai amenaçat pel pas de la MAT.


D’altra banda, el secretari general de l’entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, ha dit que les estaques són una mostra de “prepotència” de Red Eléctrica, ja que no s’arriba a respectar l’autoritat i legitimitat dels ajuntaments i als propietaris de les finques se’ls ha vulnerat clarament els seus drets, ocupant els seus terrenys. Vázquez ha recordat que les comarques de Lleida ja han pagat un preu més alt per l’electrificació del país i són de les que tenen més cablejat aeri.
Segons l’ecologista, el poc que queda per electrificar té un alt valor ecològic i monumental. Vázquez ha dit que l’alternativa de traçat marcat passaria molt a prop de la fortificació de Mur, un dels castells del segle XI més ben conservats del món. Vázquez recorda que el traçat també passaria molt a prop d’un espai de la Xarxa Natura com és la serra del Montsec.


El líder d’Ipcena ha lamentat l’actuació del delegat del Govern al Pirineu i alcalde de Tremp, Víctor Orrit, amb el cas de les estaques. Segons Vázquez, Orrit ha amagat informació i està més o menys d’acord que la línia passi pel seu municipi. Vázquez ha acusat Orrit de negociar amb Red Eléctrica a l’esquena dels seus veïns.