· 

Unes maniobres militars envaeixen una zona d'alt valor ecològic a Lleida


L'Exèrcit desmunta el campament després de ser expedientat per la Generalitat

 

Els preparatius per a unes maniobres que el cos de paracaigudistes de l'Exèrcit de Terra té previst dur a terme aquesta setmana a l'aeròdrom d'Alfés (Segrià) van acabar ahir amb els militars expedientats pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat i els soldats desmuntant cap al tard. les botigues del terreny d'alt valor ecològic que havien pres com a campament. La zona ocupada per les botigues és l'hàbitat d'ocells en perill d'extinció.

 

Una mala coordinació entre els comandaments militars i els departaments de Política Territorial i Medi Ambient va causar l'incident, segons fonts dels tres organismes. L'Exèrcit havia rebut el permís de Política Territorial per dur a terme uns exercicis tàctics amb pràctiques de paracaigudisme a l'aeròdrom. Però a l'arribar a la zona, diumenge, van plantar les botigues sobre la garriga que envolta les instal·lacions, una zona que compta amb la màxima protecció mediambiental per ser l'hàbitat d'aus estepàries i espècies en perill d'extinció com l'alosa Dupont, el aguiló cendrós, l'ortega, la terrera vulgar, el sisó, l'alcaravan, la sargantana cua-roja, la calàndia, la ganga i la cogullada montesina. Algunes es troben aquests dies en època de cria.

 

Agents forestals de Medi Ambient van obrir un expedient sancionador contra els militars després de rebre la denúncia de l'organització ecologista Ipcena, que posarà avui els fets en coneixement de la fiscalia. Fonts de Medi Ambient van explicar que no havien rebut cap informació sobre el desplegament i que, en tot cas, està prohibit qualsevol activitat a la zona fora de l'espai que ocupen els hangars i la pista.

 

L'arribada dels primers militars es va produir diumenge amb l'arribada d'un comboi format per una vintena de vehicles militars i un centenar de paracaigudistes, que van procedir a muntar diverses botigues de grans dimensions sobre el timó. El capità García del Castillo, l'oficial que està al capdavant de l'operatiu, va admetre: "possiblement hi ha hagut una sentència de comunicació entre els departaments que han donat els permisos". Un portaveu del Ministeri de Defensa va atribuir l'incident a una "confusió en la delimitació del terreny on es podien plantar les botigues". "Seran retirades aquesta mateixa tarda", ha afegit. Un portaveu de Política Territorial i Obres Públiques va assenyalar a mig matí que el permís concedit només era per utilitzar la pista principal de l?aeròdrom i la zona d?hangars, però no els terrenys adjacents.

 

La missió del grup destacat a Alfés és coordinar els preparatius de la Brigada Paracaigudista, unitat d'elit de l'Exèrcit, que està desplegada a la Base Aèria de Saragossa per dur a terme un exercici d'instrucció de quatre dies a Ayllón (Segòvia), Chinchilla (Albacete) i Alfés. L'exercici consisteix en la presa simultània d'aquests aeròdroms mitjançant el llançament d'uns 800 paracaigudistes per al control i posterior entrada de forces aerotransportades. A l'exercici participaran 1.300 militars.

 

L'aeròdrom d'Alfès, situat a uns 10 quilòmetres de Lleida, va ser adquirit per la Generalitat al Ministeri de Defensa fa nou anys per convertir-lo en el futur aeroport comercial de Lleida, única de les quatre capitals catalanes que no tenia una instal·lació d'aquesta categoria. Però el seu emplaçament, enmig d'uns terrenys de 100 hectàrees declarats d'interès natural pel mateix Govern català, i el grau de protecció ambiental que limitava la seva capacitat d'expansió i tota activitat aeronàutica van fer desistir d'aquest objectiu i buscar una ubicació alternativa al terme municipal d'Alguaire."