· 

Grups ecologistes s'oposen a la contrucció d'un abocador a Pinós que rebia a l'any 200.000 tones de residus de Barcelona


Ipcena-Ecologistes de Catalunya (EdC) i la Federació d'Ecologistes de Catalunya han demanat a l'Agencia de Residus de Catalunya(ARC) que no autoritzi la instal·lació de l'abocador de residus municipals i industrials previst a Pinós (Solsonès) i que compta amb el suport del consistori de la localitat. Els conservacionistes asseguren que l'abocador rebria unes 200.000 tones cada any, una xifra que 'representaria el 50% dels residus que es generen a Barcelona i que acaben a un abocador'. De moment, aquest divendres l'ajuntament de la localitat ha convocat una reunió informativa per exposar el projecte als veïns.

Ipcena-EdC i la Federació d'Ecologistes de Catalunya asseguren que l'Ajuntament de Pinós i l'empresa promotora del projecte han signat un conveni després de rebre per part de l'ARC un informe avalant el projecte. Segons els ecologistes, l'abocador rebrà residus municipals en forma de bales que provindran d'instal·lacions de premsat i embalat de residus tipus ecoparc de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, compostes per residus urbans i altres residus industrials.

Els grups conservacionistes qualifiquen 'd'inadmissible' que es plategi ubicar un abocador d'aquestes característiques al Solsonès, 'una comarca de les que genera menys residus i de les menys poblades de Catalunya'. Alerten que la instal·lació pot generar gasos contaminants, males olors, presència de camions a la zona a més de sorolls.

Els ecologistes asseguren que el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals (PTSIGRM) 2005 -2012 de l'ARC, que proposa una distribució territorial per la gestió dels residus municipals, només preveu per la comarca del Solsonès l'ampliació de l'abocador, una planta de tractament del rebuig i de tractament de voluminosos als terrenys de l'abocador de Clariana del Cardener i 'en cap cas l'abocador de Pinós'.

Ipcena-Ecologistes de Catalunya i la Federació d'Ecologistes de Catalunya han explicat que la finca on es vol construir l'abocador de Pinós és de 180 hectàrees mentre l'abocador de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) on s'estan abocant actualment les bales dels ecoparcs de l'Àrea Metropolitana ocupa solament una superfície de 5 hectàrees.

Ipcena recorda que al 2000, una empresa per encàrrec de la Generalitat ja va intentar construir un abocador de residus industrials especials a Pinós, tot i que fou desestimat finalment per l'oposició veïnal.

Ipcena-Ecologistes de Catalunya (EdC) i la Federació d'Ecologistes de Catalunya han demanat a l'Agencia de Residus de Catalunya(ARC) que no autoritzi la instal·lació de l'abocador de residus municipals i industrials previst a Pinós (Solsonès) i que compta amb el suport del consistori de la localitat. Els conservacionistes asseguren que l'abocador rebria unes 200.000 tones cada any, una xifra que 'representaria el 50% dels residus que es generen a Barcelona i que acaben a un abocador'. De moment, aquest divendres l'ajuntament de la localitat ha convocat una reunió informativa per exposar el projecte als veïns.