· 

Controvèrsia per l'aigua utilitzada per fer neu artificial a les estacions d'esquí


Les nevades dels últims dies han deixat bons gruixos a les pistes d'esquí, però les estacions continuen fent neu artificial per complementar-ho. Els canons de neu utilitzen aigua i en un moment de sequera com el que tenim es pot pensar que l'estan desaprofitant. Depèn de com es miri i qui s'ho miri. Les estacions argumenten que l'aigua no es perd, que torna a la natura. Els grups ecologistes, en canvi, consideren se n'hi podria donar un ús més profitós. I al mig de tots dos, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que aquestes captacions suposen un percentatge petit i que prohibir-les tindria altres conseqüències negatives.

 

Qualsevol captació d'aigua de torrents o pous per fabricar neu requereix una concessió administrativa. S'hi estableixen els punts de captació, els metres cúbics que es poden utilitzar i l'import a pagar. L'aigua s'emmagatzema en llacs d'on surten les canonades fins als canons que la polvoritzen per fer-ne neu. Les estacions defensen que aquesta aigua ni s'altera ni es malgasta, sinó que retorna pràcticament tota al seu curs amb el desgel. El cap de comunicació de La Molina, Toti Rosselló, assegura que l'aigua que utilitzen és la sobrant de totes les activitats humanes, és a dir, que mai es produeix neu amb una aigua que es necessitaria per al consum humà.

 

Els grups ecologistes, en canvi, creuen que el consum que comporta la neu artificial és totalment desmesurat i que es fa en el moment més crític per al medi. Joan Vázquez, d'Ipcena, considera que és un greu perjudici al medi, ja que el retorn de l'aigua no arriba fins al cap de dos o tres mesos. L'aigua s'agafa en un període que està tot glaçat i, per tant, si la treuen de llacs i de rius, aquests es van assecant.

 

Les estacions catalanes utilitzen entre totes un milió i mig de metres cúbics per temporada. Això representa el 0,05% de consum total d'aigua a Catalunya. Totes les dades de consums han de quedar registrades als sistemes de control per poder fer front a les inspeccions.

 

L'Agència Catalana de l'Aigua considera que tancar l'aixeta a les estacions no suposa cap solució a la sequera i, en canvi, comportaria unes indemnitzacions i, probablement, uns danys econòmics a tota una sèrie de comarques que a l'hivern viuen d'això, que no compensarien el guany del recurs destinat a l'abastiment domiciliari del litoral català. Diego Moxo, director de l'Àrea de Medi de l'Agència, entén, doncs, que l'actuació seria desmesurada.