· 

El fiscal investiga si Baqueira-Beret va dessecar un llac


El Torrent de Molins baixa sense aigua com a mostra Ipcena.
El Torrent de Molins baixa sense aigua com a mostra Ipcena.

Un delicte ambiental que es pot castigar amb una pena de fins a quatre anys de presó. Els ecologistes diuen que l?estació va fer un ús abusiu de l'aigua del Clot de l'Ós.

 

La Fiscalia de Lleida ha obert diligències processals després de rebre una denúncia de l´entitat ecologista Ipcena, que assegura que l´estació d´esquí de Baquèira-Beret ha pogut cometre un presumpte delicte ambiental en fer un ús abusiu de l´aigua del llac del Clot de l´ Ós, amb qui alimenta els seus canons de neu artificial. Els demandants consideren que l'empresa pràcticament ha dessecat l'estany, cosa que ha pogut causar seriosos danys a la fauna piscícola de la zona.

 

Baquèira-Beret, que té una concessió sobre les aigües d'aquest estany natural des del 1995, assegura, per part seva, que les captacions d'aigua han estat completament legals. De fet, fonts del sector de la neu insisteixen que les altes temperatures que s'han registrat aquest hivern al Pirineu han fet que la producció forçada de neu resultés poc viable, de manera que, segons els experts consultats, el consum d'aigua ha estat fins a mitjans de gener inferior al d'altres anys.

 

Investigació

 

Tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es van desplaçar fa 15 dies fins al llac del Clot de l'Ós, situat a Naut Aran, a 2.300 metres d'altura, per investigar-ne el cas, encara que ahir fonts de la Conselleria de Medi Ambient, a la qual està adscrita l'ACA, no van poder confirmar el resultat de les indagacions. Una portaveu del departament va indicar que l?informe final estarà llest en uns dies.

 

També el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, s'ha interessat per aquest estudi tècnic. "Esperem que determini si realment hi ha hagut un consum excessiu d'aigua en aquest llac i, si és així, si aquest abús ha causat algun desequilibri en els sistemes naturals", va explicar el responsable del ministeri públic.

 

Boné va dir que les diligències processals es poden convertir en penals, "si l'informe confirma que Baqueira ha causat danys a l'ecosistema de la zona per haver gastat més aigua que la que té concedida". Si no es demostren els efectes ecològics i només hi ha un consum excessiu, el cas s'haurà de resoldre per la via administrativa, va afegir el fiscal.

 

Un delicte ambiental que pot ser castigat amb una pena de fins a quatre anys de presó

 

Si les investigacions de la Fiscalia de Lleida confirmen que és cert, com diuen els ecologistes, que s'ha dessecat el llac del Clot de l'Ós, els responsables de Baquèira-Beret podrien enfrontar-se a una pena d'entre 6 mesos i 4 anys presó, segons el Codi Penal. Si no hi ha cap delicte ecològic i només es produeix una infracció administrativa, l'estació haurà d'abonar una multa.

El Torrent de Molins, pel qual desaigua el Clot de l'Ós i que acaba aportant els seus cabals al riu Noguera Pallaresa, estava completament sec el 12 de gener passat, quan els ecologistes, acompanyats per un petit grup de periodistes, van visitar la zona . Aquest és, segons Ipcena, l'efecte més preocupant del baix nivell de la llacuna, que està gelada i al 20% de capacitat.

Estació de bombament de formigó al costat del riu Ruda
Estació de bombament de formigó al costat del riu Ruda