· 

45 organitzacions es manifesten pel tancament de les nuclears


Aquest matí en roda de premsa, les 45 organitzacions membres de la coordinadora Tanquem les Nuclears han presentat el Manifest Nuclears?

 

Tancament, gràcies!.

 

El Manifest alerta sobre la campanya del lobby nuclear per allargar la vida de les centrals en funcionament, i conclou que l’única manera en què podrem avançar de forma segura envers un model energètic sostenible és tancant les centrals nuclears de forma progressiva però urgent abans de finals del 2015. Les organitzacions han anunciat la celebració de jornades.

 

Tanquem les Nuclears i les organitzacions que la formen (1) denuncien que el veritable objectiu de la indústria nuclear és aconseguir que s’incompleixin els compromisos polítics del govern tripartit en l’Acord del Tinell i, especialment, del President del Govern central, Rodríguez Zapatero, d’establir un calendari de tancament de les centrals nuclears i laseva “substitució gradual per energies més netes, més segures i menys costoses”. En aquest sentit, les organitzacions denuncien que el Ministeri d’Indústria, Consum i Comerç, dirigit per Josep Montilla, primer secretari del PSC, ha pervertit el mandat del President del govern en establir mesa una pel tancament de les centrals nuclears, tot negant-se a discutir aquesta qüestió. Avui es celebra la segona sessió temàtica de la Mesa Nuclear, que versarà sobre la pearticipació pública en matèria nuclear. Greenpeace i Ecologistes en Acció, únics vocals ecologistes en aquesta mesa – que està clarament desequilibrada envers el sector pronuclear – denunciaran el secretisme i oscurantisme de la indústria nuclear i el Consell de Seguretat Nuclear, CSN. de formació sobre les nuclears a Barcelona i Tarragona.

 

Davant la desvergonyida i mentidera campanya de la indústria nuclear per presentar-se davant la societat com l’única opció que permetrà evitar el canvi climàtic i, simultàniament subministrar a les nostres societats d’energia segura, neta i barata en un futur a mitjà termini, el Manifest Nuclears? Tancament, gràcies! recorda que l’energia nuclear és insostenible pel risc inherent d’accidents que comporta, pels residus que genera, pels seus efectes sobre la salut, per la seva vinculació inextricable amb l’armament nuclear, pel seu altíssim cost econòmic, pel fet que l’urani també és exhaurible, i perquè és un important productor de diòxid de carboni – CO2.

 

Tanquem les Nuclears i les organitzacions que la formen denuncien que el veritable objectiu de la indústria nuclear és aconseguir que s’incompleixin els compromisos polítics del govern tripartit en l’Acord del Tinell i, especialment, del President del Govern central, Rodríguez Zapatero, d’establir un calendari de tancament de les centrals nuclears i laseva “substitució gradual per energies més netes, més segures i menys costoses”. En aquest sentit, les organitzacions denuncien que el Ministeri d’Indústria, Consum i Comerç, dirigit per Josep Montilla, primer secretari del PSC, ha pervertit el mandat del President del govern en establir mesa una pel tancament de les centrals nuclears, tot negant-se a discutir aquesta qüestió. Avui es celebra la segona sessió temàtica de la Mesa Nuclear, que versarà sobre la pearticipació pública en matèria nuclear. Greenpeace i Ecologistes en Acció, únics vocals ecologistes en aquesta mesa – que està clarament desequilibrada envers el sector pronuclear – denunciaran el

secretisme i oscurantisme de la indústria nuclear i el Consell de Seguretat Nuclear, CSN.

 

Contràriament a allò que la indústria pretén que la societat cregui, el darrer Eurobaròmetre acaba de demostrar que només el 4 % dels ciutadans espanyols opinen que desenvolupar l’energia nuclear sigui una bona alternativa a la dependència del petroli – en front d’un 12 % dels ciutadans europeus. Per contral, el 50 % dels ciutadans es mostren a favor de desenvolupar l’energia solar (2). Precisament, un estudi recent de l’Institut d’Investigacions Tecnològiques realitzat per a Greenpeace mostra que el potencial de les energies solars a Catalunya és molt superior a la seva demanda energètica. “La influència del lobby nuclear sobre sectors del PSOE i el PSC no pot amagar l’oposició ciutadana a l’energia nuclear. Davant del 20è aniversari de Txernòbil, la coordinadora Tanquem les Nuclears vol recordar als ciutadans que és a les seves mans aprofundir en la transició tot trencant una de les herències del periode franquista: aconseguir el tancament de les centrals nuclears de Catalunya” — ha declarat Jaume Morron, d’Ecologistes en Acció de Catalunya, en representació de Tanquem les Nuclears !

 

Per a més informació:


Greenpeace: Anna Rosa Martínez, delegada a Catalunya, 650 92 13 57, o bé Carlos Bravo, responsable de les campanyes d’energia, 626 99 82 41


Ecologistes en Acció de Catalunya: Miguel Muñiz, 625 895 651
Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear: Josep Puig, 629 932 908
Premsa de Greenpeace: Laura Ojea, 1 444 14 00 o 626 99 82 48

(1) Les organitzacions que formen la coordinadora Tanquem les Nuclears
són:


Acció Ecologista – Viure Sense Nuclears,
ADDA – Associació per a la Defensa dels Drets dels Animals
ADENC – Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura
ADTS – Associació per la Difusió de les Tecnologies
Sostenibles,
Agrupació en defensa de l’entorn – Alnus
Alternativa Verda,
Animal Help
Assemblea d’Ecologistes de la Franja
ANG – Associació de Naturalistes de Girona
Associació Una Sola Terra,
Associació Vida Sana,
ATTAC Catalunya,
CÀNEM,
Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius,
Col·lectiu Agudells de Barcelona,
Col·lectiu Ecologista Gram,
Col·lectiu Ecologista Bosc Verd
Col·lectiu Ecologista L’Alzina
Col·lectiu Userda (Associació Catalana de
Comunicació Ecologista),
Dia de la Terra,
Ecologistes en Acció de Catalunya,
ECOSERVEIS,
FAVB – Federació d’Associacions de veïns i veïnes de
Barcelona,
Federació Ecologistes de Catalunya,
Fundació TERRA,
GDMNS – Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra
GEA – Associació d’Estudis Geobiològics
GDT – Grup Defensa del Ter
GEPEC – Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp
GETE – Grup Ecologista de les Terres de l’Ebre,
GEVEN – Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès
GREENPEACE,
Grup Ecologista l’Escurçó,
Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear,
Grup de Medi Ambient de Montcada i Reixac,
Grup de Natura de Sant Cugat
IAEDEN – Institució Altempordanesa d’Estudis Naturals
IPCENA – Institució de Ponent per la Conservació i
l’Estudi de l’Entorn Natural
Intiam Ruai,
Limnos – Associació de Defensa del Patrimoni Natural de Banyoles
i Comarca
Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges
Plataforma Cívica Salvem l’Empordà
PLATAFORMA NO A LA MAT
Plataforma Valles Net
Xarxa de Consum Solidari