Defensa Ambiental


1 - Defensa Ambiental

 

4- gener – Ipcena com a membre de les entitats de la Plataforma Ciutadana Residu Zero engeguem la campanya per la moratòria a la incineració de residus i a nous abocadors. Per una Llei Residu Zero.

 

19- gener – Acte de protesta a la fira de les Borges Blanques, contra la incineradora de Juneda per part de les entitats que formen la plataforma, Aturem la incineradora a Juneda, el conseller Damià Calvet, es va comprometre a fer una taula sobre la contaminació a es Garrigues.

 

3- febrer - Es crea a Argençola la plataforma contra la massificació dels projectes eòlics, entre altres la conformen inicialment entre altres Ipcena.

 

29- febrer – Ipcena denuncia l’ús de sistemes anti cigonyes al campanar de l’església de Gardeny per evitat que faci el niu la parella tradicional que cria fa anys.

 

5- de març – Concentració d’entitats davant del Parlament de Catalunya demanant la moratòria de la incineració i de nous abocadors, que finalment es aprovada pel parlament de Catalunya pe amplia majoria, vàrem participar membres d’Ipcena i de la plataforma aturem la incineradora de Juneda.

9- de març – Ipcena denuncia l’abocament de residus d’uralita un residu perillós en contenir aminat, els abocaments es van produir a la variant sud de Lleida.

 

14- de març – Ipcena participa en la gravació a Osona del programa Solidaris de CatRadio sobre la gestió dels purins porcins, on critiquem el projecte de d’una incineradora a la planta de tracjusa per cremar residus urbans, amb l’excusa de tractar purins.

 

4- abril – Ipcena denuncia davant dels Agents Rurals l’Abocament descontrolat d’oleàcies a les Garrigues. El fet que denunciem, és una aplicació, del residu anomenat oliasses, procedent de l’industria General d'olis de les Borges Blanques, el residu en qüestió va ser abocat, en excés a uns camps agrícoles.

 

9- abril – Una patrulla d’Agents de Medi Ambient ha trobat el cadàver de Cachou, a una zona de difícil accés al municipi de Les, d’on ha estat rescatat amb la col·laboració dels Agents Rurals de la Generalitat, per realitzar la pertinent necròpsia i conèixer així la causa de la seva mort que, de moment, es desconeix ..., Ipcena exigirem al Conselh Generau d'Aran, i la Generalitat de Catalunya que ens trametin l'autòpsia de l'ós mort, afí de personar-nos a l'expedient i exercir el nostre dret d'accés a la informació i defensa.

 

15- abril –Roda de premsa de les entitats ecologistes sobre la mort de l’os Cachou. Entitats ecologistes hem posat aquest dimecres en dubte que l’os Cachou, que va ser trobat mort la setmana passada a Les (Lleida), podria haver mort atacat per un altre os i estimbat, com varen explicar dimarts el Consell General d’Aran basant-se en l’informe preliminar de la necròpsia. Les entitats Ipcena-EdC, Seo Birdlife Catalunya, FAPAS i la Federació Ecologistes de Catalunya afirmem en un comunicat conjunt que no és creïble ni té cap fonament tècnic afirmar que l’os s’ha barallat amb un altre os, fonamentalment perquè en qualsevol enfrontament les principals agressions es dirigeixen cap al cap, que amb les grans grapes i també mossegades, produeixin greus ferides al rostre, orelles i morro, que no és el cas del bon estat del rostre en què va ser trobat pels agents rurals.

 

Considerem que no és creïble la versió que exposen a l’informe preliminar a l’hora de justificar la mort de Cachou, d’haver caigut per un fort desnivell d’uns 40 metres, ja que en una caiguda de 40 metres amb fort desnivell, amb el seu pes que pot ser de més de 200 quilos, els cops li haurien produït, segur, fractures a les extremitats, i rascades a la caixa de l’emissor GPS del collar

Apuntem també que la tècnica dissuasiva d’aplicar fungicida als cossos dels animals morts, resulta del tot improcedent i temerària, ja que no està inclosa en el protocol, del ministeri del 2019, i per tant, suposa una mesura irresponsable, no només per a l’os, sinó per a la resta de fauna que consumeix carronya que amb dosis menors li pot provocar la mort. En una imatges aportades pels agents ambientals de la Vall d’Aran i els Agents Rurals de la Generalitat en el moment de trobar el cadàver, és la del rostre de l’os amb somriure sardònic, típic en els mamífers morts per enverinament.

 

22- abril – Comunicat de premsa d’Ipcena i la plataforma aturem la incineradora de Juneda, el dia de la terra. D'avant de l'anunci d'una nova llei òmnibus covid-19, denunciem l'intent de desregular les garanties legislatives dels projectes urbanístics i ambientals a Catalunya en el marc actual d’emergència climàtica i ambiental.

 

23- abril – Ipcena i altres entitats ecologistes, demanen al govern central que es traslladi de la zona Cantàbrica un os, dels cadells trobats perduts als Pirineus.

 

6- maig– Ipcena ha denunciat davant del Departament de Territori i Sostenibilitat les obres que porta a terme l’ACA al riu Farfanya, entre Os de Balaguer i Castelló de Farfanya (Noguera), per reparar els trams afectats pel temporal Gloria. Els ecologistes consideren els treballs “del tot improcedents des del punt de vista ambiental”, exceptuant “algun punt estrictament necessari, per seguretat”, pel fet que s’estan executant “coincidint amb la reproducció de moltes espècies.

 

7- maig – Ipcena denuncia que les obres de millora de la Seu Vella, que es reprendran a principis de la setmana vinent en plena època de cria, poden posar en risc una colònia de falciots.

 

7- maig – Una vintena d’entitats, entre les quals esta Ipcena, han creat l’Eix Ambiental de Lleida per a treballar en comú i defensar una sortida justa i verd a la crisi del coronavirus. Per a aquestes entitats, els esforços per a la recuperació han de passar per posar en el centre la vida i el medi ambient, impulsant la lluita contra la crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat.

 

L’Eix Ambiental de Lleida de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris neix amb la voluntat de promoure la cooperació, la solidaritat i l’acció territorial

 

21- maig – Roda de premsa "Denuncia col·lectiva Ipcena, l'Ateneu Popular Garriguenc, l'Associació "la Banqueta" i el Centre Excursionista Borges-Garrigues han traslladat una queixa a Territori i Sostenibilitat per l'augment de l'activitat de l'empresa General d'Olis i Derivats, SL, de les Borges Blanques durant el període de confinament.

 

31- maig – L'Eix Ambiental Lleida, us convidem a participar a la Celebració Virtual del Medi Ambient els propers dies 5, 6 i 7 de Juny.

 

4- juny – en commemoració del 5 de juny dia internacional del medi ambient es presenta el vídeo de la manifestació virtual: “ clam pel medi ambient 5j ” participen més de 40 plataformes i entitats de defensa i preservació del medi i la salut d’arreu del territori català, de les comarques de Lleida estem tres entitats, Ipcena-edc, plataforma aturem la incineradora a Juneda i trenca..

 

5- juny – L'entitat ecologista Ipcena vàrem denunciat al Departament de Territori la realització de dos explotacions de pedra, a la Floresta (Garrigues), per part de l'empresa subcontractada per Renfe, per realitzar la millora de la línia del ferrocarril. Aquests treballs, asseguren, han suposat l'extracció de més de 200.000 tones de roques i la destrucció paisatgística i ecològica de més de 50.000 metres quadrats directes i indirectes. Ipcena considera "gravíssim"

 

4- juliol –Una representació de IPCENA-EdC vàrem participar a Tolosa (Occitània francesa) donant tot el nostre suport a la manifestació a favor dels óssos al Pirineu. Unes 300 persones s'han concentrat a favor de la presència dels óssos als Pirineus i en contra de la seva persecució, exigint fer justícia per les mort de l'ós Catxou al Pirineu Català i l'Ós mort a trets a Ariège

 

6- juliol – Des d' Ipcena-EdC vàrem engegat una campanya de crowdfunding, sobre la conservació dels óssos als Pirineus, una peça clau en la biodiversitat.

 

8- juliol –Roda de premsa a Era Val d’Aran realitzada amb Joan Vàzquez, portaveu d'Ipcena-EdC i François Joseph Pellissa, en representació de les entitats franceses en defensa de l'ós. Per donar a conèixer la situació de la població ursina als Pirineus

 

29- juliol - Més de 43.500 persones demanen transparència en les morts dels óssos del Pirineu amb un una campanya que Ipcena va engegar en change.org de recollida de signatures per evitar la seva injusta persecució

 

12- agost – Ipcena presenta al·legacions al catàleg de fauna amenaçada presentat per la Generalitat.

 

26- agost – roda de premsa telemàtica al Centre Obrer de Cervera: posicionament crític davant l’allau de projectes de noves centrals eòliques a la Segarra amb Joan Vàzquez, IPCENA; Ramon Castelló, GDMNS, Montserrat Gil, PACA; i Ramon Saball, Fòrum l’Espitllera.

 

5- setembre – trobada telemàtica d'avui d'afectats per la massificació de les centrals eòliques .

(05 de setembre de 2020) aportacions sobre línies d’actuació de les entitats territorials i plataformes.

 

11- setembre – Roda de premsa telemàtica de d’Ipcena i Trenca, sobre tres grans projectes d’energia eòlica a les terres de Lleida que amenacen, entre altres espècies, a gairebé el 20% de la població catalana d’àguila cuabarrada, un ocell en perill d’extinció”, van denunciar ahir les ONGs Ipcena-EdC i Trenca. Estan situats a les comarques de la Segarra, les Garrigues i la Noguera.

 

16- setembre – Ipcena denuncia l’electrocució de dos àguiles marcenques en poc marge de temps en una línia elèctrica a la granadella (les garrigues)

 

20- setembre – Veïns del municipi de Puigverd de Lleida han constituït la plataforma Salvem l’arbreda, amb el suport d’Ipcena, l’arbreda es troba al parc infantil i el pícnic de les piscines de Puigverd per mantenir les moreres i els xops que hi ha en aquesta zona del municipi, l’únic parc arbrat dins del nucli. Aquests veïns, que també compten amb el suport d’altres entitats com Ipcena, s’han agrupat després que fa una setmanaconstatessin unes creus en una quinzena d’arbres per a ser talats.

 

23- setembre – Acte pel clima organitzat per l’eix ambiental de Lleida. Actuem pel clima! - Dia Global d'Acció pel Clima, ara ens juguem el nostre futur. Vivim una emergència climàtica sense precedents. La crisi ha evidenciat, un cop més, que el capitalisme salvatge és incompatible amb la vida i el futur del planeta.

29- setembre – Membres d’Ipcena i la plataforma aturem la incineradora a Juneda, hem assistit a l'acte de l'Ateneu Barcelonès sobre els residus i la incineració a càrrec de la Plataforma ciutadana residu zero.

 

13- octubre – comunicat de premsa on IPCENA rebutja la dràstica decisió de la Paeria, de talar la mèlia de la plaça de sant Joan, l’únic arbre d’una plaça dura de formigó, ja que es podria optar per demanar l’opinió d’empreses especialitzades en resoldre apuntalaments d’arbres.

 

17- octubre –La multinacional minera Apollo Minerals ha renunciat al seu pla de prospeccions mineres en terrenys d’Alòs d’Isíl, a l’Alt Àneu, la plataforma contra la mina de la qual forma part Ipcena considera que el seu rebuig a servit per aturar el projecte.

 

20- octubre – A partir d’al·legacions presentades per Ipcena i Trenca contra l’impacte negatiu cap a l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), de dos projectes de parcs eòlics a Os de Balaguer. La ponència d’energies renovables no els autoritza i ambdós sumaven un total de 18 aerogeneradors. Tant IPCENA com TRENCA vam denunciar al seu moment que aquests projectes i d’altres previstos entre la Pobla de Cérvoles, Juncosa i Cervià, podien afectar l’habitat d’aquesta espècie, que cal recordar és protegida i en perill d’extinció.

25- octubre – ipcena i Trenca instem a la Generalitat a comprar 250 hectàrees per complir el compromís de triplicar l’espai de la Timoneda d’Alfés per garantir la pervivència de l’alosa becuda i l’habitat estèpic. El tancament de l’aeroclub, es va produir el 2015 per una sentencia que va donar la raó a Ipcena.

 

30- octubre – Ecologistes de Catalunya (EdC) i SEO Birdlife hem denunciat la tala d'arbres que s'està duent al terme a Ger (Cerdanya), zona que forma part de l'Espai Natural de Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, a través d'un escrit dirigit al Departament de Territori i Sostenibilitat. Considerem que l'actuació és "il·legal" i exigim la seva suspensió immediata i estudiem una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient" per haver afectat molt greument aquest espai. Demanen actuacions a Territori i Sostenibilitat, com a responsable de la gestió d'aquestes zones i de la fauna protegida i en perill d'extinció.

 

23- novembre – IPCENA I FAPAS demanem a la Síndica del Conselh Generau d'Aran que l'agent involucrat en la mort de cachou, sigui cautelarment apartat de qualsevol servei de seguiment dels óssos. En el cas que no hagi adoptat cap mesura, procedeixi a adoptar com més aviat millor, i mentre duri el procediment penal i fins existeixi sentència, a reorganitzar les activitats del detingut, apartant-li de qualsevol activitat, treball o projecte, que tingui relació amb la conservació, seguiment, estudi de les poblacions d'óssos bruns, i evitant que el detingut i investigat pugui alterar el curs del procediment penal, mitjançant el seu accés a documents, informes que puguin ser modificats o alterats en la seva qualitat de treballador , de la conselleria de Territori, Paisatge i Gestió ambiental.

 

27- novembre –IPCENA presenta la nova guia dels Pirineus del Mediterrani a l’Atlàntic, amb l’objectiu de donar a conèixer els Pirineus en tota la seva amplitud i naturalitat, de forma il·lustrada. Es tracta d’una obra fantàstica que ens introdueix en l’ADN d’aquesta serralada, des del Mediterrani a l’Atlàntic, i des del nord al sud i de l’est a oest. És una petita i alhora una gran guia amb marcat caràcter divulgador i alhora defensora de la seva integritat i diversitat.

 

8- desembre – Ipcena i una trentena d’entitats ambientals mes, dels dos vessants dels Pirineus, d’incorporar nous exemplars en substitució dels que hagin mort per causa humana, utilitzarem tots els mitjans legals als tribunals competents i la Unió Europea. Referent a la formació als caçadors en el comportament de l'ós cap a l'humà, és perdre el temps i totalment inútil en el col·lectiu dels caçadors, la presència d'aquests assassins armats no és mai benvinguda a la natura, directament s'hauria de suprimir, o prohibir la caça.

 

9- desembre – tv3 - planta baixa (09.12.2020) - "investigació de la mort de l'ós cachou", amb la intervenció del portaveu d'Ipcena, joan vazquez.

 

16- desembre - El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, fa una sentencia que frena l'ampliació de l'estació d'esquí de Baqueira-Beret cap al Pallars Sobirà. L'alt tribunal ha donat la raó al grup ecologista Ipcena i rebutja la construcció d'un nou telecadira a la zona de la Peülla, al port de la Bonaigua.


IPCENA EdC - Plaça dels Gramàtics, 2 ( Baixos ) - 25002 Lleida - Telèfon: 973.263793 - / 610.722461 - Email ipcena@ipcena.org

CIF G25258393